powrót do programuback to agendaZurück zum Programm
WYKŁADOWCY
LECTURERS
NOTE BIO

MARTINA HOEDEMAKER

 

MARTINA HOEDEMAKER - Niemcy • GermanyDeutschland

Profesor Martina Hoedemaker - szefowa kliniki dla bydła Wyższej szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze o swojej działalności: nasza działalność nie ogranicza się do leczenia pojedynczych zwierząt. Obecnie w znacznie większym stopniu zajmujemy się medycyną stada i na tej płaszczyźnie staramy się rozwiązywać problemy zdrowotne, gdyż zwykle dotyczą one większej liczby zwierząt danego stada.

Krajowy egzamin z medycyny weterynaryjnej na Wyższej Szkole Weterynaryjnej w Hanowerze  1981

Doktorat (Dr. med. vet.) na Wyższej Szkole Weterynaryjnej w Hanowerze    1982

Prywatna praktyka mieszana         1982-1983

Pracownik naukowo-badawczy, lekarz kliniczny, Klinika Rozrodu i Położnictwa Bydła  Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze     1983-1986

Staż naukowy, German Research Foundation, University of Illinois at Urbana/Champaign, USA    1986-1988

Pracownik naukowy, University of Illinois at Urbana/Champaign, USA       1988-1991

Doktor nauk weterynaryjnych, Veterinary Sciences, University of Illinois at Urbana/Champaign     1990

Pracownik naukowo-badawczy, lekarz klinicysta, Klinika Rozrodu i Położnictwa Bydła, Kierownik działu „Medycyna, Produkcja i Zdrowie Stada” Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze      1991-1998

Profesor Medycyny, Produkcji i Zdrowia Stada Bydła, Klinika Rozrodu i Położnictwa Bydła /Klinika Bydła,   Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze   od  1998

P.o. Kierownika, Kliniki Bydła, Wyższej Szkoły Weterynaryjnej w Hanowerze   od  2012

 

 

Professor Martin Hoedemaker - Head of the University Clinic for Cattle Veterinary School in Hanover about their business: our business is not limited to the treatment of individual animals. Currently, we do much more to herds medicine and on the plane trying to solve health problems, because they usually relate to a larger number of animals of the herd.

 

National Board Exam Veterinary Medicine, University of Veterinary Medicine Hannover   1981

Doctor Medicinae Veterinariae (Dr. med. vet.), University of Veterinary  Medicine Hannover      1982

Private practice, mixed animals    1982-1983

Research and teaching associate, Clinical veterinarian, Clinic for Obstetrics and Gynecology in Cattle, University of Veterinary  Medicine Hannover      1983-1986

Research fellow, German Research Foundation, University of Illinois at Urbana/Champaign, USA      1986-1988

Research associate, University of Illinois at Urbana/Champaign, USA      1988-1991

Doctor of Philosophy, Veterinary Sciences, University of Illinois at Urbana/Champaign     1990

Research and teaching associate, Clinical veterinarian, Clinic for Obstetrics and Gynecology in Cattle, Section leader “Production Medicine and Herd Health”, University of Veterinary  Medicine Hannover         1991-1998

University Professor for Production Medicine and Herd Health in Cattle, Clinic for Obstetrics and Gynecology in Cattle/Clinic for Cattle, University of Veterinary  Medicine Hannover     since  1998

Interim Head, Clinic for Cattle, University of Veterinary  Medicine Hannover   since  2012

 

 

 

Mastitis jako problem w stadzie – czynniki i analiza zdrowia wymienia

Mastitis as  a herd problem – factors and analysis of udder health

Mastitis als Herdenproblem – Faktoren und Beurteilung der Eutergesundheit

Aufgrund ihrer ökonomischen Bedeutung sollte die Eutergesundheit in einem Milchviehbetrieb kontinuierlich beobachtet und kontrolliert werden. Je frühzeitiger eine ungünstige Entwicklung der Eutergesundheitslage erkannt wird, umso eher kann gegen gesteuert werden und ein finanzieller Schaden gering gehalten werden. Bei der Mastitis handelt es sich um eine infektiöse Faktorenerkrankung. Die Kuh als Wirtsorganismus, die Erreger und die Umweltbedingungen, unten denen das Tier lebt, interagieren, wodurch ein bestimmtes Infektionsrisiko entsteht. Dabei lassen sich Infektionen und daraus folgende Mastitiden nicht zu 100 % eliminieren. Ziel muss es sein, Neuinfektionen auf ein vertretbares Maß zu reduzieren, um die finanziellen Einbußen auf ein unvermeidbares Minimum zu senken.